Informasi Terupdate & Terpercaya

Masha ALLAH. Siapa Sangka 1700 Meter Di Bawah Perut Bumi Juga Terdapat Masjid.

 

SubhaanAllah.. Suatu perkara yang tidak pernah didengar namun ianya berlaku. Sebuah masjid yang terletak 1,700 meter dari permukaan bumi, mungkin yang terdalam di dunia. Masjid adalah tanda syiar Islam, di mana ada masjid, maka itu tanda di situ ada umat Islam. Maka, di mana-mana pun umat Islam tinggal, semestinya di situ ada masjid.

Inilah yang digambarkan apabila terbinanya Masjid Baabul Munawwar yang terletak pada kedalaman 1,700 meter dari permukaan bumi. Masjid Baabul Munawwar yang membawa maksud ‘pintu tempat cahaya’ dibina untuk kegunaan pekerja PT Freeport Indonesia melakukan ibadat, terutama sembahyang tanpa perlu naik ke atas permukaan bumi.Tentu sekali kewujudan masjid di bawah permukaan bumi itu adalah manifestasi kepada betapa masjid wujud di mana-mana sekali pun untuk memberi peluang umat Islam mengunjungi rumah Allah itu biarpun berada jauh di perut bumi.

PT Freeport adalah pengendali lombong yang menghasilkan tembaga, emas dan perak terbesar di Indonesia yang terletak di Tembagapura, Timika, Papua. Masjid Baabul Munawwar dirasmikan pada Jun 2016 itu cukup bermakna kepada pekerja yang beragama Islam bagi membolehkan mereka melakukan ibadat dalam persekitaran yang selesa.

Masjid tersebut telah direkodkan sebagai masjid yang dibina pada kedalaman perut bumi paling dalam di Indonisia, bahkan di dunia. Masjid memberi manfaat kepada pekerja bahagian operasi lombong bawah tanah seperti mekanik, operator pembinaan, elektrik dan instrumen.

sumber; Piet Raka Rivaldy via islamikmedia via kalamindah.com

tr4ns-tv.site tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri


Share on Facebook
Share on Twitter
Tags :

Related : Masha ALLAH. Siapa Sangka 1700 Meter Di Bawah Perut Bumi Juga Terdapat Masjid.